Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος ;

Ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που εξειδικεύεται στην ενδοδοντική θεραπεία – απονεύρωση παρακολουθώντα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με περαιτέρω κλινική και θεωρητική κατάρτιση. Ο Ενδοδοντολόγος έχει στη διάθεσή του ειδικό εξοπλισμό, όπως οπτικό μικροσκόπιο, μεγεθυντικές λούπες, μηχανοκίνητα μικροεργαλεία, υπέρηχους, ψηφιακή ακτινογραφία καθώς και την κατάλληλη κατάρτιση και δεξιοτεχνία να χειριστεί απλά αλλά κυρίως πολύπλοκα περιστατικά που ο γενικός οδοντίατρος αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Βασικός στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η ανακούφιση από τον οδοντικό πόνο. Σύμφωνα με την ΑΑΕ –American Association of Endodontists, οι ασθενείς που έχουν δεχθεί ενδοδοντική θεραπεία είναι 6 φορές πιο πιθανό να τη θεωρήσουν ως μη επώδυνη σε σχέση με ασθενείς που δεν έχουν εμπειρία.

Σε κάθε στάδιο εάν κριθεί απαραίτητο πραγματοποιείται τοπική αναισθησία η οποία διαρκεί 2-4 ώρες. Μετά την αποδρομή της αναισθησίας υπάρχει πιθανότητα ευαισθησίας η οποία αντιμετωπίζεται με αναλγητικά παυσίπονα.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί;

Συνήθως, η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται σε 1 ή 2 συνεδρίες. Σε δύσκολες περιπτώσεις επαναλήψεων πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες επισκέψεις ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.

Διατρέχω κίνδυνο από τις ακτινογραφίες;

Η λήψη ακτινογραφιών αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του ένας ενδοδοντιστής για τη σωστή διάγνωση και κατάστρωση του σχεδίου θεραπείας, για τον έλεγχο της πορείας της θεραπείας καθώς και την αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος και της πρόγνωσης του περιστατικού. Σε κάθε θεραπεία λαμβάνονται 2-4 ακτινογραφίες και ανάλογα με την αρχική διάγνωση 3 ή 4 ακτινογραφίες επανελέγχου σε διάστημα δύο χρόνων. Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με σύστημα ψηφιακής απεικόνισης – πλάκες φωσφόρου (Mini Scan – Durr). Η δοσολογία της ακτινοβολίας σε κάθε λήψη είναι ελάχιστη διότι απαιτείται πολύ μικρότερος χρόνος σε σχέση με τα κλασσικά ακτινογραφικά πλακίδια (μείωση ακτινοβολίας κατά 90%). Επιπλέον, ο ασθενής προστατεύεται με την χρήση ποδιάς ακτινοπροστασίας που τοποθετείται σε κάθε λήψη.

Όλα τα ακτινογραφικά αρχεία αποθηκεύονται στο ιστορικό του ασθενούς και είναι διαθέσιμα κάθε στιγμή. Στο τέλος κάθε θεραπείας όλο το ιστορικό (ακτινογραφίες, λεπτομέρειες της θεραπείας, τυχόν δυσκολίες που προέκυψαν) είτε εκτυπώνεται και δίνεται στον ασθενή είτε αποστέλλεται στον οδοντίατρό του.

Τι πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της θεραπείας;

Μετά από κάθε συνεδρία:

-Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει τη μάσηση για μία ή δύο ώρες ώστε να πήξει το προσωρινό σφράγισμα και να φύγει εντελώς η αίσθηση του μουδιάσματος για να μη τραυματίσει χείλη, γλώσσα και παρειές.

-Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας μέχρι και τη μόνιμη αποκατάσταση της μύλης πρέπει να αποφεύγονται οι σκληρές και κολλώδεις τροφές από την πλευρά του υπό θεραπεία δοντιού, όπως ξηροί καρποί, τσίχλες, για να προστατευτεί το προσωρινό σφράγισμα αλλά και το δόντι από πιθανό κάταγμα.

-Σε περίπτωση που ο ασθενής αισθανθεί έντονο πόνο ή ότι κάποιο μέρος του προσωρινού σφραγίσματος έχει φύγει πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το γιατρό.

-Σε περίπτωση ήπιου πόνου μετά τη συνεδρία προτείνονται ήπια αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη ενώ εάν ο πόνος είναι έντονος προτείνεται ο συνδυασμός τους. Εάν υπάρξει οίδημα προτείνεται η άμεση προσέλευση στο ιατρείο για παροχέτευση και η κάλυψη με αντιβιοτική αγωγή εάν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό.

Μετά το πέρας της θεραπείας:

Ο ασθενής παραπέμπεται άμεσα για τη μυλική αποκατάσταση. Επισημαίνεται δε ότι δεν πρέπει να μείνει παραπάνω από 10 μέρες με το προσωρινό σφράγισμα.

Πότε αφήνουμε ένα δόντι ανοιχτό για να παροχετεύσει;

Παλαιότερα, ένα δόντι με έντονο οίδημα-απόστημα αφηνόταν ανοιχτό-εκτεθειμένο στο στοματικό περιβάλλον ώστε να παροχετεύσει. Πλέον έχει αποδειχτεί ότι η πρακτική αυτή όχι απλά δεν προσφέρει την αναμενόμενη ανακούφιση αλλά είναι και βλαπτική για το δόντι και την έκβαση της θεραπείας διότι επιμολύνεται συνεχώς. Αντιθέτως προτείνεται η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο ώστε να υπάρχει ελεγχόμενη παροχέτευση και απολύμανση των ριζικών σωλήνων. Μετά από κάθε επίσκεψη τοποθετείται προσωρινό σφράγισμα. Συνήθως, η διαδικασία αυτή διαρκεί 2 ή 3 ημέρες μέχρι να δράσει η αντιβιοτική αγωγή και να αποδράμουν τα έντονα συμπτώματα.

Απονεύρωση ή εξαγωγή;

Η διατήρηση των φυσικών δοντιών πάντα αποτελεί την επιθυμητή λύση, εφόσον είναι εφικτό, καθώς τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει την αισθητικότητα και τη λειτουργία ενός φυσικού δοντιού στο στόμα. Ασθενείς με τεχνητά-πρόσθετα δοντια, εμφυτεύματα, γέφυρα ή τεχνητή οδοντοστοιχία, μασέλα, συχνά αποφεύγουν κάποια είδη τροφών γιατί δυσκολεύονται στη μάσηση.

Επίσης, η διατήρηση ενός φυσικού δοντιού στο φραγμό με απονεύρωση και σφράγισμα έχει μικρότερο κόστος και απαιτεί λιγότερες συνεδρίες σε σχέση με την εξαγωγή και την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας.

Σε περιπτώσεις αμφιλεγόμενων δοντιών πάντα αξιολογείται η πρόγνωση της ενδοδοντικής θεραπείας και η δυνατότητα αποκατάστασης με στεφάνη. Εάν η πρόγνωση είναι φτωχή ή η αποκατάσταση αδύνατη τότε προτείνεται εξαγωγή.

Χρειάζεται επανέλεγχος;

Ο επανέλεγχος μετά από μία Ενδοδοντική θεραπεία συστήνεται κυρίως σε περιπτώσεις νέκρωσης ύπαρξης περιακρορριζικών αλλοιώσεων (αποστημάτων ή κύστεων). Ο προτεινόμενος χρόνος επανελέγχου είναι 3, 6 , 12 και 24 μήνες ανάλογα με την πορεία και συνίσταται σε κλινική και ακτινογραφική εξέταση. Οι επανέλεγχοι περιλαμβάνονται στο κόστος της θεραπείας χωρίς επιπλέον χρέωση.

zachou-endodontics.gr