Ενδοδοντική Θεραπεία

Είναι η οδοντιατρική πράξη που θεραπεύει τις παθήσεις του πολφού – νεύρου και των περιακρορριζικών ιστών. Είναι απαραίτητη διότι οι παθήσεις αυτές δε μπορούν να θεραπευτούν μόνο με φαρμακευτικές αγωγές.

Το δόντι αποτελείται από τη μύλη (εμφανής στη στοματική κοιλότητα) και τις ρίζες (κάτω από το όριο των ούλων). Στο εσωτερικό υπάρχει ο πολφός (νεύρο) που περιέχει αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό, και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και φυσιολογική λειτουργία. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης τερηδόνας, η οποία φτάνει κοντά στο νεύρο, σε τραυματισμούς, σε προχωρημένη περιοδοντική πάθηση ή ακόμα και σε τροχισμούς για τοποθέτηση στεφάνης – θήκης, ο πολφός φλεγμαίνει και αρχίζει να εμφανίζει είτε έντονα είτε ήπια συμπτώματα εντοπισμένου ή διάχυτου πόνου και ευαισθησίας. Εάν δε θεραπευτεί το νεύρο νεκρώνεται και η φλεγμονή επεκτείνεται στο κόκκαλο και τους μαλακούς ιστούς με συμπτώματα πόνου και πιθανότητα οιδήματος. Ενδοδοντική θεραπεία μπορεί επίσης να χρειαστεί σε ασυμπτωματικά δόντια όταν κρίνεται απαραίτητη για μια προσθετική αποκατάσταση.

Το ποσοστό επιτυχίας της αρχικής Ενδοδοντικής θεραπείας ξεπερνά το 90% και η διατήρηση των δοντιών στο φραγμό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ικανοποιητική μάσηση, φυσιολογική αισθητικότητα και αποφυγή υπέρμετρων δυνάμεων μάσησης, προστασία των διπλανών δοντιών και φυσικό χαμόγελο.

Απαιτούνται συνήθως 1 έως 3 συνεδρίες διάρκειας 30-45’ λεπτών ανάλογα με τη δυσκολία του κάθε περιστατικού. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στο δόντι τοποθετείται απομόνωση, η οποία βοηθά στην αποφυγή της μόλυνσης από το σάλιο και προστατεύει το εσωτερικό του στόματος από τη διαδικασία. Το εσωτερικό των ριζικών σωλήνων καθαρίζεται και απολυμαίνεται και εάν κριθεί απαραίτητο τοποθετείται αντιμικροβιακή πάστα (υδροξείδιο του ασβεστίου) με προσωρινό σφράγισμα για μια βδομάδα. Στην τελευταία συνεδρία οι ριζικοί σωλήνες εμφράσσονται με τα ενδεικνυόμενα υλικά (φύραμα και γουταπέρκα). Στη συνέχεια ο ασθενής παραπέμπεται στο γενικό οδοντίατρο για την αποκατάσταση της μύλης.

zachou-endodontics.gr